what-is-a-wms

Vad är ett lagersystem (WMS)?

Om du arbetar med lagerverksamhet eller logistik har du förmodligen hört termen lagersystem, eller WMS (warehouse management system) på engelska, talas om ganska ofta. Men vad är egentligen ett WMS? I det här blogginlägget tittar vi närmare på vad ett WMS är, vad det gör och varför det är viktigt.

Ett lagerhanteringssystem (WMS) är i grunden en programvara som är utformad för att hjälpa företag att hantera sin lagerverksamhet. Ett WMS används för att optimera och automatisera en rad olika uppgifter som rör lagerhantering, t.ex. lagerhållning, orderplockning och packning, frakt med mera.

Så vad gör ett WMS egentligen? Låt oss dyka in och ta en närmare titt på vad det är och några av de viktigaste funktionerna och egenskaperna hos ett typiskt WMS:

  1. Vad är ett lagersystem (WMS)?
  2. Lagerhållning
  3. Orderhantering
  4. Bemanning
  5. Analys, prognos & rapportering
  6. Bonus: Din resa till lagerautomatisering

 

what-is-a-wms

 

1. Vad är ett lagersystem (WMS)?

WMS (Warehouse Management System, eller lagerhanteringssystem) är ett oumbärligt verktyg för företag, inklusive tillverkare, grossister och återförsäljare. Plattformen spelar en viktig roll för att hantera allt inom lager och leverans.

I den traditionella detaljhandelsmodellen fungerar logistiken annorlunda och i en långsammare takt jämfört med e-handel. Till skillnad från den förra modellen där stora kvantiteter skickas till ett fåtal återförsäljare, skickas många beställningar inom e-handeln direkt till slutkunderna.

Tyvärr följer många WMS-system fortfarande den gamla modellen, vilket gör det svårt att hålla jämna steg med den dynamiska globala marknaden. För att förbli konkurrenskraftig bör du överväga ett molnbaserat WMS som är särskilt anpassat för att möta era krav.

Förutom lagerhantering kan ett WMS ge ytterligare fördelar som förbättrad personalprestanda, stöd för automatiseringsinitiativ, bättre informationsdelning och i slutändan hjälpa dig att upprätthålla en konsekvent, överlägsen kundupplevelse.

 

 

 

2. Lagerhållning: Plugin eller lagersystem?

En av de viktigaste funktionerna hos ett WMS är att hjälpa företag att hantera sina lager mer effektivt. Ett WMS kan spåra lagernivåer i realtid, hjälpa till att identifiera långsamma eller föråldrade artiklar och ge insikter om vilka produkter som säljer bra. Du kan även koppla samman ditt WMS med andra inköpskritiska system.

 

Vad ska du välja: ERP-plugin eller lagersystem (WMS)?

Att använda ett plugin som integreras med din webbutik eller ERP kan vara ett snabbt och enkelt sätt att börja hantera ditt lager, men det har ofta begränsningar. Grundläggande inventering och lagerhantering kan vara allt som vissa plugins kan hantera, vilket kan hindra dina effektivitetsvinster.

Å andra sidan erbjuder ett WMS för e-handel i företagsklass avancerad funktionalitet som stöder alla lagerprocesser. Även om ett WMS som erbjuder API-integration med ledande webbshop-plattformar och ERP kan kräva en viss installation kan det vara lika enkelt att installera som en plugin. Genom att välja ett WMS framför ett enkelt plugin kan du frigöra den fulla potentialen hos ditt lagerhanteringssystem och optimera din verksamhet.

 

3. Orderhantering: hantera hela flödet med ett lagersystem

Ett WMS kan hjälpa företag att hantera hela orderhanteringsprocessen, från att ta emot beställningar till att plocka och packa produkter och sedan skicka dem till kunderna. Detta kan bidra till att förbättra effektiviteten och noggrannheten och se till att beställningar utförs i tid och med minimala fel. Du kan även hantera returer i ditt WMS.

 

Orderhantering med integrerad leveransplanering i WMS

Eftersom globala leveranskedjor fortsätter att fluktuera är effektiv orderhantering avgörande. Ditt WMS bör vara utrustat för att hantera förändringar och förseningar i inkommande lager och automatiskt planera om utgående leveranser i enlighet med detta. Detta möjliggör proaktiv kommunikation med kunderna om leveranstider, vilket minskar antalet förfrågningar om kundsupport. Dessutom kan ett integrerat leveransplaneringssystem förbättra personalens effektivitet och förkorta ledtiderna genom avancerade plockstrategier och cross-docking.

 

batch-picking

 

4. Bemanning: hjälp ny personal bli självgående

Ett WMS kan också hjälpa företag att hantera sin personal på ett effektivare sätt. Detta inkluderar produktivitetsspårning, övervakning av säkerhet och optimering av schemaläggning och bemanning.

 

Engagerande WMS för e-handelslager

Ett lättanvänt WMS ökar produktiviteten och arbetstillfredsställelsen, särskilt om personalen ofta utför flera olika arbetsuppgifter på lagret. Hög omsättning och perioder med hög efterfrågan kräver snabb inkörning och skalbarhet, vilket kan underlättas av en WMS-app som fungerar på välkända enheter.

Den begränsade funktionaliteten hos vissa WMS-appar innebär dock att WMS med smarta funktioner och gamification kan förbättra effektiviteten, främja laganda och öka personalmoralen, vilket resulterar i ett mer engagerat och lojalt team.

 

5. Analys, prognos & rapportering för hela organisationen

Slutligen kan ett WMS förse företag med en mängd data och insikter om deras lagerverksamhet. Detta inkluderar information om lagernivåer, orderuppfyllnadsgrad, arbetarnas produktivitet med mera. Med dessa data kan företag fatta mer välgrundade beslut om sin verksamhet och identifiera områden som kan förbättras - såväl direkt på lagergolvet, som i styrelserummet.

 

Pierce

 

Pierce: Förbättrad intern kommunikation och transparens

Bitlog WMS underlättar effektiv kommunikation och informationsdelning. Pierce, en återförsäljare av motocross på nätet, installerade en digital display på huvudkontoret för att visualisera lagerdata i realtid, inklusive ordervolym och genomströmningstider. Den ökade transparensen uppmuntrade andra team att använda Bitlog för att hantera olika uppgifter som produktfotografering, returer och kravhantering.

 

 

6. Bonus: Din resa mot lagerautomatisering

Automatisering är avgörande för att e-handelsföretag ska kunna förbli konkurrenskraftiga, men det behöver inte göras på en gång. Ditt WMS kan hjälpa dig att börja i liten skala och expandera när du är redo.

Automatisering handlar inte alltid om robotar, men det kan göra det. Ditt WMS kan hjälpa din personal att arbeta mer intelligent genom automatiserade processer. Systemets förslag till inlagring, röststyrd plockning och spårning i realtid är WMS-funktioner som är relativt enkla att införa och som kan ha en betydande inverkan på effektiviteten i ditt lager.

 

 

Så, vad är ett WMS (lagerhanteringssystem)?

Vi ger en översikt över lagerhanteringssystem (WMS) och plattformens betydelse för lagerverksamhet och logistik. Ett WMS används för att hantera lagerverksamhet, optimera och automatisera uppgifter i samband med lagerhantering, orderplockning och packning, frakt med mera. Några viktiga funktioner och egenskaperna hos ett WMS är lagerhantering, orderhantering, bemanning samt analys, prognos och rapportering. Vi belyser fördelarna med att använda ett WMS som erbjuder avancerad funktionalitet, till exempel API-integration med ledande webbshop-plattformar och ERP. Ett WMS kan hjälpa till med lagerautomatisering och förbättra personalens prestationer, vilket i slutändan leder till en riktigt bra kundupplevelse.

 

The Bitlog Team
Story by

The Bitlog Team

Next Post
Care of Carl: How We Manage Sales Peaks [Black Week]